Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase
e-Books
Hoewel er op internet veel informatie staat over de zon, de maan, en andere sterrenkundige onderwerpen is het vaak lastig om een goed compleet verhaal te vinden. Daarom stelt sterrenkunde.nl de onderstaande brochures (e-Books) ter beschikking.
e-Books zijn een initiatief van Stichting UniVersum en de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG). Het zijn brochures met goede informatie over een aantal sterrenkundige onderwerpen in electronische versie. Deze brochures bevatten veel informatie die je kunt gebruiken in bijvoorbeeld een werkstuk, of speekbeurt. Voorlopig zijn er brochures over de Zon, de Maan, meteoren (vallende sterren) en Stonehenge.
Andere titels als bijvoorbeeld "Het zonnestelsel" zullen ook verschijnen. e-Books kun je hier gratis downloaden als pdf, we vragen je alleen een kleine enquete in te vullen.
Je kunt deze e-Books ook in de "normale", papieren versie bestellen op de brochurepagina van de JWG.


Ook hele goede sterrenkundige e-books zijn te downloaden bij onze Belgische collega's op astrolab.be.

Adobe Reader
Om e-Books te kunnen lezen heb je Adobe Reader nodig.
Adobe reader kun je hier gratis downloaden.

ebook De Zon
De Zon
Deze brochure bevat 19 pagina's vol uitleg, figuren en plaatjes waarin het ontstaan en de werking van de Zon op een toegankelijke manier worden uitgelegd.

Hieronder kun je de eerste alinea uit de brochure lezen.
De zon is verreweg het meest opvallende hemellichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij al in de oudste geschriften wordt genoemd. Er wordt dus al duizenden jaren over de zon geschreven, maar eigenlijk weten we nog maar kort wat zich op en in de zon afspeelt. En veel van de details zijn ook nu nog onduidelijk.
Het lijkt erop dat Griekse geleerden ongeveer 2500 jaar geleden begonnen te vermoeden dat de zon een bolvormig hemellichaam is. Voor die tijd werd de zon wel gezien als een heldere schijf of juist als een gat in een donkere bol die de aarde als middelpunt had. Het was nog de tijd van het geocentrische wereldbeeld: de aarde stond stil en de rest van de kosmos, alle sterren, planeten, zon en maan draaide er omheen. Het duurde heel lang voordat men begon te bese?en hoe groot de zon eigenlijk wel is. Dat kwam doordat men niet de geschikte instrumenten had om de afstanden binnen ons zonnestelsel te bepalen. Een van de eersten die een poging deed, was de Griek Aristarchus van Samos (3e eeuw v. Chr.). Uit metingen tijdens maansverduisteringen leidde Aristarchus af dat de zon ongeveer 19 keer zo ver weg stond als de maan en bijna 7 keer zo groot was als de aarde. Dat was veel te weinig.
In de 16e eeuw, bijna tweeduizend jaar later dus!, begonnen steeds meer geleerden zich te realiseren dat het heelal heel anders in elkaar stak dan men dacht. Bij nader inzien bleek de aarde, samen met de andere planeten, om de zon te draaien en niet andersom. Maar nog steeds kwam men niet veel verder dan de getallen van Aristarchus...


Om deze brochure te downloaden willen we graag dat je een kleine enquete invult.(Brochure is 1.5 Mb)
Start Enquete

ebook De Maan
De Maan
Deze brochure bevat 16 pagina's vol uitleg overde Maan.

Hieronder kun je de eerste alinea uit de brochure lezen.
Inleiding Waar je ook bent, met wie je ook spreekt, en al heb je nog nooit iets van sterrenkunde gelezen of gehoord, over de maan weet iedereen wel wat te vertellen. De maan is met het blote oog goed zichtbaar. Hij is na de zon de helderste verschijning aan de hemel. Hij is ook het enige hemellichaam buiten de aarde dat door de mens is bezocht. Deze brochure gaat over de maan. Je komt te weten hoe we denken dat de maan ontstaan is, hoe het komt dat de maan er steeds anders uitziet, terwijl we toch steeds alleen de voorkant van de maan zien. Ook wat je zoal met een sterrenkijker op de maan kunt zien en de maanlandingen komen aan bod.


Om deze brochure te downloaden willen we graag dat je een kleine enquete invult.(Brochure is 1.5 Mb)
Start Enquete

ebook Meteoren
Meteoren, Meteoroïden en Meteorieten
In deze brochure wordt in 8 pagina's uitgelegd wat meteoren zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze zelf kunt waarnemen.

Hieronder kun je de eerste alinea uit de brochure lezen.
Je hebt vast wel eens een vallende ster gezien. Je ziet dan een soort lichtflits aan de hemel. Eigenlijk is vallende ster geen goede benaming. Het is eigenlijk een meteoor, en een meteoor heeft niets met de sterren te maken. Sterren staan zo ontzettend ver weg, dat we ze vrijwel niet kunnen zien bewegen (behalve dan ten gevolge van de draaiing van de aarde!). Meteoren zijn verschijnselen die zich op grote hoogte in de dampkring afspelen. Dat werd in 1798 bewezen door Heinrich Brandes en Johann Benzenberg. Ze deden tegelijkertijd meteoorwaarnemingen vanaf verschillende plaatsen in de buurt van Göttingen (Duitsland). De banen van de meteoren tekenden ze in op een sterrenkaart. Toen merkten ze dat de een de meteoren door een heel ander sterrenbeeld zag bewegen dan de ander (zie ook blz. 7). De afstand tussen de waarnemingsplaatsen was bekend. Uit het verschil in positie van de meteoren ten opzichte van de sterrenhemel kon hun hoogte worden bepaald. Daaruit bleek dat meteoren op een hoogte van zo´n tachtig kilometer verschijnen.


Om deze brochure te downloaden willen we graag dat je een kleine enquete invult onderaan deze pagina. (Brochure is 1.1 Mb)
Naar Enquete

ebook Stonehenge
Stonehenge, steentijd en sterrenkunde.
In deze brochure wordt in 54 pagina's uitleg gegeven over Stonehenge.

Hieronder kun je de eerste alinea uit de brochure lezen.
Vijfduizend jaar geleden bouwde een volk in Noordwest- Europa een massaal aarden en stenen bouwwerk: Stonehenge. Stonehenge ligt in het zuiden van Engeland, op de vlakte van Salisbury. De grootste stenen zijn zo´n 7 meter hoog, 2 meter breed en 1 meter dik. Gedurende de 1500 jaren erna, dus tot ongeveer 1500 jaar voor Christus, was het monument in gebruik en werd het uitgebreid en veranderd. Dat was in dezelfde periode waarin de Egyptenaren hun piramiden bouwden, lang voordat de Trojanen hun stad bouwden en de Grieken deze weer plat legden zoals beschreven in de Illias, en wel tweeduizend jaar voordat Mozes de Joden aanvoerde in de uittocht zoals beschreven in de bijbel. De meeste mensen denken dat er in Noordwest-Europa in die tijd alleen maar mensapen in berenvellen rondliepen, die leefden van de jacht en het verzamelen van bessen, wortels en noten, en natuurlijk elkaar met dikke gebraden varkenspoten op de kop sloegen. Maar dit beeld van die Flintstones klopt niet. Misschien hebben de volkeren van Stonehenge wel net zo´n glorieuze geschiedenis als de Grieken en Egyptenaren, maar omdat ze hun geschiedenis niet opschreven, weten we er heel weinig van. Wel lieten ze een indrukwekkend monument van hun kennis en cultuur achter: de stenencirkel Stonehenge.


Om deze brochure te downloaden willen we graag dat je een kleine enquete invult onderaan deze pagina. (Brochure is 5.4 Mb)
Naar Enquete

Welke brochure wil je downloaden?
Wat is je leeftijd? : jaar
Op wat voor school zit je?
Waarvoor ga je deze brochure gebruiken?
Namelijk (indien "anders" bij de vorige vraag)
Ben je lid van de JWG?
(Lidmaatschap niet vereist voor download)
Opmerkingen
Disclaimer
Alle brochures vallen onder het copyright van Stiching Universum. Deze brochures mogen vrijelijk worden gebruikt voor alle niet-commerciele doeleinden. De brochures mogen, in ongewijzigde vorm, in druk, worden verkocht tegen de print/drukkosten. Linken naar deze pagina is toegestaan, het aanbieden van een of meerdere van de brochures op een eigen pagina/server is NIET toegestaan. Deeplinks met als doel deze pagina/de enquete te omzeilen zijn NIET toegestaan.

D.m.v. bovenstaande regels wil Stichting Universum steeds de meest actuele vorm van de brochure aanbieden.
...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!